Menu

banner

  

A+ A A-

Wekelijks nemen zo'n 300.000 ouderen in groepsverband deel aan activiteiten van Meer Bewegen voor Ouderen. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Bewegen is belangrijk zeker als je ouder wordt. Maar met sporten kun je niet jong genoeg beginnen. Ook hier geldt: “Jong geleerd is Oud gedaan.” Het houdt de spieren en gewrichten soepel. Het houdt je langer fit en vergroot je zelfredzaamheid. Botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het heeft een gunstige invloed op diverse aandoeningen. Maar het is vooral ook leuk en gezellig, zeker als je het in groepsverband doet.

10 redenen om te bewegen:
1. Het is goed om hart en vaatziekten te voorkomen of te verminderen. Vooral wandelen, joggen, fietsen en zwemmen zijn uitstekend.
2. Het is goed voor je longen. Ook astma patiënten hebben baat bij beweging.
3. Het kan overgewicht voorkomen. Vandaar de uitspraak: “Het beste dieet is een dieet met een flinke portie beweging.” 
4. Het kan diabetes voorkomen. Ook diabetespatiënten hebben baat bij sporten, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
5. Het kan osteoporose voorkomen. Ook wie last heeft van reumatische aandoeningen zoals artrose heeft baat bij niet belastende bewegingsvormen.
6. Het kan kanker voorkomen. Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker en borstkanker is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
7. Het kan stress, angst en depressie verminderen. Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. Je kan dus letterlijk de “stress uit je lijf wandelen.”  8.Het is goed voor je sociale leven. Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met de anderen te sporten.
9. Het is goed voor je portemonnee. Actievelingen leven niet alleen langer, ze leven ook beter. Ze scoren lager op doktersbezoek en gebruik van medicatie. 
10. Het is de beste vorm van pensioensparen. Ouder worden is een aftakelingsproces. Het kan afgeremd worden. Levensstijl en fysieke activiteiten spelen daarbij een bepalende rol. Je leven lang bewegen is het beste medcijn tegen typische ouderdomsverschijnselen als artritis, osteoporose, hoge bloeddruk, enz.

De kunst is!

De kunst is om te blijven bewegen en dat lukt alleen als u gemotiveerd bent en er plezier in heeft. Zoek daarom een vorm van bewegen of sporten die bij u past. Zet de eerste stap en beweeg!

De Brede Welzijns Instelling (BWI) helpt u graag bij het zoeken van een sportvereniging of vorm van bewegen die bij u past. De BWI heeft al jaren een zwemclub in vakantiepark Familyland en sinds drie jaar worden er Tai Chi Tao cursussen door de BWI georganiseerd.

Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de BWI Welzijnscentrum K4 Kromstraat 4 te Hoogerheide. Tel; 0164 672049

Diensten

Actiekaart participatieverklaring statushouders.

De ingediende actiekaarten dienen bij te dragen aan de doelen van het participatieverklaringstraject. 
 
 

Actiekaarten kunnen worden ingediend door deze per mail te verzenden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. actiekaart statushouders. BWI Woensdrecht zal binnen 2 weken contact opnemen. Let u er aub op dat uw contactgegevens goed zijn vermeld.

Lees meer...

Administratieve ondersteuning

Informatie over de formulierenbrigade tref je binnenkort hier.

Lees meer...

CuKidS

Cukids logoCuKidS staat voor Cultuur en Kunst in de School en is het kunstmenu voor alle leerlingen van de basisscholen in de gemeente.
Het kunstmenu omvat kunst en cultuur in al haar facetten. De disciplines die deel uitmaken van het kunstmenu zijn: theater, muziek, dans, beeldend, literatuur, foto- video- en film, cultuurhistorie, erfgoed en kunstbeschouwing.

De leerlingen van de basisscholen in Woensdrecht krijgen elk leerjaar drie culturele activiteiten aangeboden; één vanuit het onderdeel cultureel-historisch erfgoed, een kunstbeschouwelijke activiteit en een muzische activiteit.

Het kunstmenu is allereerst bedoeld om kunst en cultuur structureel binnen het basisonderwijs aan bod te laten komen. Kinderen worden zo op jonge leeftijd op actieve en receptieve wijze in aanraking gebracht met de verschillende facetten van kunst en cultuur zodat zij uiteindelijk cultuur in zijn geheel gaan beschouwen, verbanden gaan zien en van kunst en cultuur kunnen blijven genieten en binnen het cultuurveld actief zullen blijven.

Naast dat het kunstmenu voorziet in kunst- en cultuureducatie voor het basisonderwijs in de gemeente Woensdrecht zijn de subdoelen van het kunstmenu:
• Een gestructureerd aanbod waarin alle kunst- en cultuurdisciplines geïntegreerd zijn en door samenwerking tevens een inhoudelijke verdieping van het aanbod mogelijk is
• Een verrijking voor het basisonderwijs, waarbij de groepsleerkrachten het kunst- en cultuuronderwijs vormgegeven zien door professionals
• Een samenwerking tussen culturele instellingen en scholen waarmee een kwaliteitsverbetering te behalen valt.
• Een samenwerking tussen de deelnemende scholen onderling door o.a. het uitwisselen van ervaringen of het samen delen van ruimtes of het regelen van vervoer.

Voor meer informatie neem contact op met Dimphie van der Vliet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Huiskamers

HuiskamerFolder Nieuw 2015U wilt ook graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Toch is het soms niet zo gemakkelijk om anderen te ontmoeten. De Brede Welzijnsinstelling (BWI) Woensdrecht geeft daarbij ondersteuning door middel van o.a. het huiskamerproject.

Hoe en wat?
De groep bestaat uit dorpsgenoten die elkaar wekelijks ontmoeten in een huiskamer binnen de eigen woonkern. De ochtend of middag begint met een kop koffie of thee. U kunt een krant lezen, een spel doen, een puzzel maken of genieten van het samen zijn. In overleg met de groep wordt een activiteit ondernomen of een onderwerp besproken. De huiskamers worden begeleid door vrijwilligers met ervaring in het welzijnswerk, ondersteund door professionals. Ook houdt de wijkzuster regelmatig spreekuur in de huiskamer en kunt u bij haar terecht met uw vragen.

Voor wie is de huiskamer?
Heeft u behoefte aan ontmoeting en/of dagbesteding? Komt u er, om wat voor reden dan ook, niet zo gemakkelijk meer uit? Wilt u wat meer aanspraak en doet u daarvoor steeds vaker een beroep op familie of (mantel)zorg? Misschien is de huiskamer dan wat voor u. De huiskamer is bedoeld voor alle mensen die opzoek zijn naar meer sociale contacten of meer activiteiten.

Kosten De toegang tot de huiskamer is gratis. Voor deelname aan activiteiten, neemt u zelf het materiaal mee of betaalt u een eigen bijdrage voor de activiteit. De hoogte van deze bijdrage kan per activiteit verschillen. Tevens zijn koffie en thee voor eigen rekening. Waar en wanneer?

Geïnteresseerd?
U kunt vrijblijvend eens binnen komen lopen om de sfeer te proeven. Kijk op de achterzijde van deze folder voor een huiskamer bij u in de buurt. Vrijwilligers gezocht! Voor diverse huiskamers zijn we opzoek naar vrijwilligers. Meer weten? Neem contact op met Antje Walhout via telefoonnummer 0164-672049 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locaties

Ossendrecht:
Wooncomplex De Hille (De Cichorei)
Dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Putte:
De Beukenhof (Beukendreef)
Dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Woensdrecht:
Dorpspunt ‘t Blickvelt (Dorpsstraat)
Dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

Huijbergen:
Broederhuis Ste. Marie (Boomstraat)
Donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur.

Hoogerheide:
Stichting Titurel (Ossendrechtseweg 26)
Donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met de BWI.
Tel: 0164-672049
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Adres: Kromstraat 4 4631 KH Hoogerheide
Lees meer...

Hulp- en klussendienst

De hulp en klussendienst is er voor mensen die werkelijk op niemand anders een beroep kunnen doen. Het aantal vrijwilligers dat klussendiensten verricht is beperkt.
De BWI tracht altijd de senior te helpen, maar het zal ongetwijfeld voorkomen dat er soms niet op de vraag kan worden ingegaan. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er geen vrijwilliger voor handen is, of dat de vraag niet valt binnen de “categorie” van klusjes, maar meer omvattend is.


Er wordt altijd gewikt en gewogen of de vraag wel in aanmerking komt voor de hulp- klussendienst. Sommige klussen blijken te groot te zijn, zoals een kamer behangen, een kraaiennest uit een schoorsteen halen of als sommige klussen structureel zouden moeten gebeuren zoals tuinonderhoud.

 

Een goed advies hoe het probleem dan opgelost kan worden, of waar professionele hulp te verkrijgen is, kan echter altijd worden gegeven. Aan de hulp en klussendienst zijn de volgende kosten verbonden: Per uur: Eur 4,50

Lees meer...

Koelversmaaltijd

De BWI verstrekt koelversmaaltijden. Voor de maaltijdgebruiker heeft dit een aantal voordelen:

- Men bepaalt zelf wat men eet. Wekelijks vult men een bestellijst in waarop 20 verschillende maaltijden worden aangeboden.
- Men kan zelf bepalen wanneer men wil eten.
- Men kan voor 7 dagen per week maaltijden bestellen.
- Omdat de maaltijden verwarmd worden in een magnetron is de kans “op het eten aan laten branden” en “gas per ongeluk aan laten staan” weggenomen.
- Gezonde en verantwoord samengestelde maaltijden.
 
De maaltijden worden bereid door Culinair Kommers uit Hoogerheide. Er worden verse producten gebruikt en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke kleur-, geur-, en smaakstoffen. Door een speciaal proces van verhitting en afkoeling verkrijgen de maaltijden een houdbaarheid van 10 dagen, zonder dat er conserveringsmiddelen worden gebruikt. De maaltijden worden door vrijwilligers van de BWI met een koelwagen bij u thuisbezorgd.
De maaltijden behoren te worden bewaard in de koelkast (max. 5° ) tot het moment waarop men ze verwarmt in de magnetron.

Wilt u informatie dan kunt u contact opnemen met: Marga Esser,Lenny Winkel of Kitty Kiezenberg 0164 674611/672049

Aan de koelversmaaltijden zijn de volgende kosten verbonden:
- Hoofdgerecht: Eur 5,15
- Soep: Eur 1,15
- Soep natrium beperkt: Eur 1,20
- Nabezorgen: Eur 2,50
Lees meer...

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg is een niet professionele zorg die geboden wordt aan een persoon in de omgeving gedurende een langere periode. De BWI richt zich op alle mantelzorgers. Extra zorg geven is niet aan leeftijd of herkomst gebonden. Iedereen kan te maken hebben of krijgen met extra zorg voor een naaste.

De meeste mensen vinden het prettig om anderen te helpen. Soms wordt het teveel en komt het eigen leven in het gedrang. Naast zorgverlener treedt een mantelzorger vaak op als; gezelschap, adviseur, regelaar etc. 

Soorten hulp en steun:

-       Emotionele ondersteuning
-       Informatie en advies
-       Praktische hulp
-       Lotgenotencontact
-       Cursussen
-       Mantelzorg café
 

Als u geregistreerd staat als mantelzorger wordt u per email of per post op de hoogte gehouden van aanbod cursussen, bijeenkomsten en Mantelzorgcafés. 

Een mantelzorg café is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers, familie, beroepskrachten en belangstellenden. Er is mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen, contacten te leggen of gewoon er even ‘tussenuit’ te zijn.


Wilt u meer weten neem contact op met de ouderenadviseurs: Kitty Kiezenberg, Lenny Winkel of Marga Esser.
Tel 0164-674611 of 0164- 672409
Lees meer...

Meldpunt Ouderenmishandeling

Meldcode huiselijk geweld en ouderenmishandeling Ouderenmishandeling is een maatschappelijke misstand, die maar heel zelden in de openbaarheid komt. Ongeloof en ontkenning dragen daar zeker aan bij, maar het belangrijkste daarbij is dat het meeste geweld tegen ouderen onzichtbaar is. Het geweld vindt achter de voordeur plaats en wordt veelal gepleegd door mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. En zij doen hun mond niet open. 

Ruim honderdduizend ouderen in Nederland krijgt jaarlijks op de een of andere manier te maken met mishandeling. Ze worden onder druk gezet om hun testament te wijzigen, hun bankboekje wordt geplunderd, worden geknepen en geslagen, krijgen te weinig eten en drinken of te eenzijdig voedsel, mogen geen contact buitenshuis hebben, worden uitgescholden, bedreigd en beledigd en soms worden ze  ook verkracht of op andere wijze seksueel misbruikt. 

Meldpunt Ouderenmishandeling In een kleine 200 Nederlandse gemeenten bestaat een Meldpunt Ouderenmishandeling en/of een Consultatienetwerk Ouderenmishandeling. Hier komen meldingen binnen en vervolgens ondernemen hulpverleners actie om het probleem aan te pakken. 

Het is goed dat deze adressen er zijn, want daders en slachtoffers houden meestal hun mond en omstanders (zoals verre familieleden of buren) hebben het vaak niet in de gaten. Dienstverleners zijn zich wel steeds meer bewust van de signalen van ouderenmishandeling. Zij trekken daarom steeds vaker aan de bel bij een meldpunt of bij een consultatienetwerk. In de praktijk blijkt dit te werken want in 2005 kwam in 80% van de gevallen de melding van een beroepskracht zoals een politieagent, een medewerker van de woningbouwvereniging, een (wijk)verpleegkundige, een forensisch arts, een helpende of een ziekenhuismedewerker. 

De meeste meldpunten en consultatienetwerken hebben zich aangesloten bij het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO). Met ingang van 2005 geven zij elke drie maanden hun meldingen door aan de ondersteuner van het LPBO: het Kenniscentrum Ouderen van NIZW Zorg. Het Kenniscentrum Ouderen verwerkt de meldingen in een totaaloverzicht. 

Rol BWI
De rol van de BWI Woensdrecht Stichting BWI Woensdrecht is een samenwerkingspartner in de aanpak ouderenmishandeling in de regio Westelijk Noord-Brabant. In onze regio zijn afspraken gemaakt rondom de aanpak van ouderenmishandeling. Ook  binnen onze eigen organisatie is het van belang dat helder is hoe we omgaan met deze problematiek. Vooral het Ouderenadvieswerk van de BWI heeft daar een belangrijke rol in. 

De Brede Welzijns Instelling Woensdrecht (BWI) heeft een aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling.  De aandachtsfunctionaris is bereikbaar onder nummer  0164-672049 of u kunt een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van ouderenmishandeling Ouderenmishandeling uit zich in zes verschillende vormen: lichamelijke en psychische mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik en schending van rechten. Ook in de registratie van Huiselijk Geweld en kindermishandeling worden deze soorten onderscheiden. Bij ouderenmishandeling is echter ook vaak sprake van financiële uitbuiting.

- Lichamelijke mishandeling: Blauwe plekken, schrammen, zwellingen, fracturen of brandplekken: deze symptomen kunnen het gevolg zijn van lichamelijke mishandeling. Soms worden ouderen vastgebonden aan een stoel of bed. Ze vertonen dan striemen aan polsen of enkels. Een minder zichtbare vorm van lichamelijke mishandeling is het geven van te weinig of juist te veel medicijnen (bijvoorbeeld slaapmiddelen).
- Psychische mishandeling: Bij psychische mishandeling is er sprake van treiteren en sarren, dreigementen, valse beschuldigingen, beledigingen of bevelen. Bij de oudere leidt dit tot gevoelens van angst, woede, verdriet, schuchterheid, verwardheid of apathie.

- Verwaarlozing: Lichamelijke verwaarlozing kan blijken uit ondervoeding, uitdroging, slechte hygiëne of wonden als gevolg van doorliggen. Wanneer de geestelijke behoeften van ouderen worden genegeerd, zoals de behoefte aan aandacht, liefde en ondersteuning, spreken we van psychische verwaarlozing.
- Financiële uitbuiting: Bij deze vorm van ouderenmishandeling gaat het om het wegnemen of profiteren van bezittingen van de oudere. Te denken valt aan diefstal van geld, juwelen en andere waardevolle spullen, aan verkoop of gebruik van eigendommen zonder toestemming van de oudere en aan gedwongen testamentverandering. Ook iemand financieel kort houden is een vorm van uitbuiting.
- Seksueel misbruik: Ouderen kunnen het slachtoffer zijn van seksueel misbruik, zoals exhibitionisme, betasten van het lichaam, verkrachting en gedwongen meekijken naar pornofilms.
- Schending van rechten: Hiervan is sprake wanneer de rechten van ouderen, zoals het recht op vrijheid, privacy en zelfbeschikking, worden ingeperkt. Bijvoorbeeld door post achter te houden,bezoekers weg te sturen, de telefoon af te sluiten en de oudere te verhinderen het huis te verlaten. Uit de LPBO-registratie 2005 blijkt dat 41% van de slachtoffers lichamelijk wordt mishandeld, 46% psychisch geweld ondervindt, 37% financieel wordt uitgebuit, 18% wordt verwaarloosd, bij 12% elementaire rechten worden geschonden en 3% seksueel misbruikt. Omdat regelmatig verschillende soorten van ouderenmishandeling naast elkaar voorkomen, overschrijden de gezamenlijke percentages de honderd procent.
 
Meldcode
De meldcode geeft via een stappenplan aan hoe te handelen wanneer er signalen zijn die kunnen duiden op huiselijk geweld of ouderenmishandeling. Het doel van een verplichte meldcode is dat sneller en adequater wordt ingegrepen. Door het consequent toepassen van de meldcode zal de vroeg signalering van huiselijk geweld en ouderenmishandeling verbeteren en worden minder ouderen geconfronteerd met geweld en mishandeling.
 
Uitgebreide informatie over de aanpak van Ouderenmishandeling is te vinden in het plan “Stap voor Stap tegen ouderenmishandeling in Westelijk Noord-Brabant”.  Deze handleiding geldt voor het oppakken van signalen ouderenmishandeling en ontspoorde zorg-situaties zowel moedwillige als niet-moedwillige mishandeling. http://hetpon.nl/cms_file.php?fromDB=978
 
 

Belangrijke adressen en telefoonnummers

• Brede Welzijns Instelling Woensdrecht (BWI) Aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling: Marga Esser Tel: 0164-672049 of u kunt ook een e-mail sturen naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Voor slachtoffers en voor plegers, kinderen, familie en buren. Jong en oud, mannen en vrouwen. Mensen uit grote en kleine families en uit verschillende culturen.

• Steunpunt Huiselijk Geweld 0900 126 26 26 (5 cent per minuut) Voor slachtoffers en voor plegers, kinderen, familie en buren. Jong en oud, mannen en vrouwen. Mensen uit grote en kleine families en uit verschillende culturen. Het Steunpunt luistert en probeert verder te helpen met een advies of ondersteuning. Bellen kan altijd anoniem. Zie ook www.shginfo.nl

• Meldpunt Ouderenmishandeling (landelijk) in de zorg bij de Inspectie voor de gezondheidszorg 088 120 50 50 (lokaal tarief) Alleen voor het melden van mishandeling door een medewerker in de zorg. Het meldpunt is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer...

Sport- en beweegadvies

Wekelijks nemen zo'n 300.000 ouderen in groepsverband deel aan activiteiten van Meer Bewegen voor Ouderen. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Bewegen is belangrijk zeker als je ouder wordt. Maar met sporten kun je niet jong genoeg beginnen. Ook hier geldt: “Jong geleerd is Oud gedaan.” Het houdt de spieren en gewrichten soepel. Het houdt je langer fit en vergroot je zelfredzaamheid. Botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het heeft een gunstige invloed op diverse aandoeningen. Maar het is vooral ook leuk en gezellig, zeker als je het in groepsverband doet.

10 redenen om te bewegen:
1. Het is goed om hart en vaatziekten te voorkomen of te verminderen. Vooral wandelen, joggen, fietsen en zwemmen zijn uitstekend.
2. Het is goed voor je longen. Ook astma patiënten hebben baat bij beweging.
3. Het kan overgewicht voorkomen. Vandaar de uitspraak: “Het beste dieet is een dieet met een flinke portie beweging.” 
4. Het kan diabetes voorkomen. Ook diabetespatiënten hebben baat bij sporten, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
5. Het kan osteoporose voorkomen. Ook wie last heeft van reumatische aandoeningen zoals artrose heeft baat bij niet belastende bewegingsvormen.
6. Het kan kanker voorkomen. Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker en borstkanker is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
7. Het kan stress, angst en depressie verminderen. Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. Je kan dus letterlijk de “stress uit je lijf wandelen.”  8.Het is goed voor je sociale leven. Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met de anderen te sporten.
9. Het is goed voor je portemonnee. Actievelingen leven niet alleen langer, ze leven ook beter. Ze scoren lager op doktersbezoek en gebruik van medicatie. 
10. Het is de beste vorm van pensioensparen. Ouder worden is een aftakelingsproces. Het kan afgeremd worden. Levensstijl en fysieke activiteiten spelen daarbij een bepalende rol. Je leven lang bewegen is het beste medcijn tegen typische ouderdomsverschijnselen als artritis, osteoporose, hoge bloeddruk, enz.

De kunst is!

De kunst is om te blijven bewegen en dat lukt alleen als u gemotiveerd bent en er plezier in heeft. Zoek daarom een vorm van bewegen of sporten die bij u past. Zet de eerste stap en beweeg!

De Brede Welzijns Instelling (BWI) helpt u graag bij het zoeken van een sportvereniging of vorm van bewegen die bij u past. De BWI heeft al jaren een zwemclub in vakantiepark Familyland en sinds drie jaar worden er Tai Chi Tao cursussen door de BWI georganiseerd.

Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de BWI Welzijnscentrum K4 Kromstraat 4 te Hoogerheide. Tel; 0164 672049

Lees meer...

Tai Chi Tao

Tai Chi Tao is een bewegingsvorm afkomstig uit China. Het zijn zachte, soepele, vloeiende, langzame bewegingen die uw energiepeil omhoog brengen, zodat u die dag zo goed mogelijk kunt functioneren.
 
De cursus bestaat uit 10 lessen. Rustige muziek begeleidt de oefeningen. De cursusleidster is een bevoegde Tai Chi Tao docente. De lessen zijn op de maandagochtend van 9.30 tot 10.30 in het MFC Kloosterhof te Hoogerheide. Kosten:  € 42,50 per 10 lessen                                               
 
Wilt u meer weten neem contact op met de ouderenadviseurs: Lenny Winkel , Kitty Kiezenberg, of Marga Esser.
Tel 0164674611/67209
Lees meer...

Thuisadministratie

Binnenkort hier meer informatie over huisadministratie

Lees meer...

Verkeershesjes

DE BWI leent namens de gemeente verkeershesjes uit die bedoelt zijn voor het regelen van het verkeer rondom evenementen. Om de verkeershesjes te lenen dient u een borg te betalen welke u retour ontvangt bij inlevering van de hesjes volgens de vastgestelde voorwaarden. Eveneens dient u een kopie van de door de gemeente verleende vergunning te overleggen.
 
De locatie voor het ophalen en retourneren van de hesjes is Welzijnscentrum K4 aan de Kromstraat 4, 4631 KH te Hoogerheide.

Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 0164-672049.

De hesjes kunnen afgehaald en geretourneerd kunnen worden op werkdagen tussen 9 en 12 uur.


pdfDeze overeenkomst mag u zelf printen en ingevuld meenemen

Lees meer...

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk BWI Woensdrecht begeleidt, veelal met vrijwilligers, de statushouder vanuit gemeentelijke taakstelling. Vluchtelingenwerk BWI Woensdrecht begeleidt de nieuwe inwoners in de gemeente met hun huisvesting en integratie. Zo wordt tijdens de kantooruren geholpen met financiën en administratie en bieden wij begeleiding aan huis: kennismaken met de buren, inschrijven bij huisarts, tandarts en school, maar ook een wandeling maken door de buurt. Waar zijn de winkels, het postkantoor? Ook het leren van de Nederlandse taal is een voorwaarde om deel te nemen aan de samenleving. Wij ondersteunen statushouders, zo goed mogelijk bij hun integratie in de Woensdrechtse samenleving. Het doel is om de statushouder zo snel mogelijk zelfstandig te laten functioneren in de gemeente.

Wat is een statushouder?
Statushouders zijn vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Een statushouder heeft de hele asielprocedure doorlopen en heeft vervolgens een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. Statushouders hebben recht op zelfstandige huisvesting in een sociale huurwoning. Na die vijf jaar kan een statushouder als hij goed is geïntegreerd (de Nederlandse taal spreken en de Nederlandse samenleving kennen), kan de statushouder de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Vrijwilliger zijn
De opvang en begeleiding van de statushouders gebeurt door vluchtelingenwerk BWI Woensdrecht. Hiervoor is er een groep vrijwilligers, die de directe begeleiding voor hun rekening neemt. Elke maatschappelijke begeleider thuis heeft een of meerdere woningen, die hij/zij begeleidt. Hierbij kun je natuurlijk altijd terugvallen op de hulp van je medevrijwilligers en coördinator. Hiervoor hebben wij verschillende functieprofielen voor open staan zoals:

- Administratieve begeleiding statushouders kantoor.
- Inplaatsing statushouders kantoor.
- Juridische begeleiding statushouders kantoor.
- Maatschappelijke begeleiding statushouders thuis.
Mocht u het leuk vinden in contact te komen met andere culturen en draagt u graag uw steentje bij aan een betere maatschappij, loop vrijblijvend een keer binnen op ons kantoor.

Contact:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees meer...

Vrijwilligers vacaturebank

In de vrijwilligers vacaturebank kunnen organisaties vacatures aandragen en kunnen vrijwilligers passend en uitdagende taken en functies binnen organisaties in de regio vinden. De vrijwilligers vacaturebank vind je op www.bwiwoensdrecht.nl/vrijwillige-vacatures

Lees meer...

Vrijwilligerscollege

Het Vrijwilligerscollege wordt georganiseerd door de Brede WelzijnsInstelling (BWI) Woensdrecht. De workshops zijn ter ondersteuning van vrijwilligers voor het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk. De BWI speelt hiermee in op de behoefte aan deskundigheidsbevordering en biedt een gevarieerd aanbod van cursussen tegen kostprijs.

 

Behoeften

De workshops van het Vrijwilligerscollege zijn gebaseerd op de behoeften vanuit de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning, stimulering en waardering voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, die actief zijn binnen de gemeente Woensdrecht. De cursussen bieden vrijwilligers de mogelijkheid kennis op te doen en de eigen expertise te delen met andere vrijwilligers.

 

Expertise delen

Er is veel expertise binnen het vrijwilligerswerk. de BWI wil vraag en aanbod, op het gebied van kennis en deskundigheidsbevordering, bij elkaar brengen en de behoeften van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties hiervoor als uitgangspunt nemen.

 

Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die vragen of expertise hebben met betrekking tot deskundigheidsbevordering kunnen contact opnemen met de maatschappelijk makelaar Antje Walhout.  Antje is bereikbaar via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het telefoonnummer 0164 672049.

Lees meer...

Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt is een centraal punt bij de BWI, dat het vrijwilligerswerk binnen de gemeente Woensdrecht ondersteunt. Deze ondersteuning is vraaggericht en vindt op lokaal niveau plaats.

Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties kunnen hier terecht voor o.a.:
• Informatie, advies en ondersteuning
• Vacaturebemiddeling en de Vrijwilligersvacaturebank
• Het Vrijwilligerscollege; cursusaanbod voor en door vrijwilligers

Tevens organiseert het Vrijwilligerssteunpunt ieder jaar een vrijwilligersbedankt-dag en een vrijwilligersmarkt.

Binnen onze gemeente zijn reeds vele enthousiaste vrijwilligers en
organisaties actief. Het is dan ook belangrijk dat deze geweldige inzet behouden blijft en daar, waar het nodig is, zich verder uitbreidt.

De maatschappelijk makelaar van de BWI is de contactpersoon van het Vrijwilligerssteunpunt. Zij denkt graag mee met (potentiële) vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

De Vrijwilligersvacaturebank kunt u vinden op onze website.
Hier staan een aantal vrijwilligersvacatures vermeld. Ook helpt de maatschappelijk makelaar u graag zoeken naar een vrijwilligersfunctie die bij u past. Zij kan u tevens informatie geven over het vrijwilligerswerk zelf, maar ook over uw rechten en plichten als vrijwilliger, verzekeringen, onkostenvergoedingen etc. Iedereen die vrijwilligerswerk wil gaan doen, kan contact met haar opnemen voor een oriënterend gesprek. Zij is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0164-672049.

Lees meer...