Steunpunt Mantelzorg

Wat is mantelzorg eigenlijk?
Zorgen voor naasten is voor veel mensen min of meer vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg en mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Maar wat verstaan we onder mantelzorg? Wij zeggen: “Mantelzorg is niet professionele zorg die geboden wordt aan een persoon in de omgeving gedurende een langere periode.”

Je bent mantelzorger als je langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon zorgt. Doe jij dit? Dan ben je één van 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. Daarvan helpen 610.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt je omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag voor iemand en kunnen hier niet zomaar mee stoppen. Soms verrichten zij zelfs verpleegkundige handelingen.

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is er voor álle mantelzorgers, jong en oud. Extra zorg geven is niet aan leeftijd of herkomst gebonden. Iedereen kan te maken hebben of krijgen met extra zorg voor een naaste.

Je kunt bij ons terecht voor:
• emotionele ondersteuning
• informatie en advies
• praktische hulp
• lotgenotencontact
• cursussen
• mantelzorgbijeenkomsten.
Geplande activiteiten staan in onze agenda.

Ben jij een jonge mantelzorger?
Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak jij je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Een paar voorbeelden:
•   Je zus heeft een spierziekte.
•   Je vader is verslaafd aan bier.
•   Je broer heeft kanker.
•   Je moeder is vaak somber.
•   Je broertje kan nooit rustig zijn.
In al deze situaties groei jij op met iemand die zorg nodig heeft. Herken je dat? Dan ben je níet de enige. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger.

Soms kun je wel wat hulp of meer informatie gebruiken
Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Kijk voor meer informatie op de website van MantelzorgNL, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste.

Mantelzorgcompliment
Om in aanmerking te komen voor een mantelzorgcompliment, moet je geregistreerd staan bij BWI en voldoen aan de geldende beschrijving van het begrip mantelzorger (langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon zorgen). Eenmaal per jaar ontvangen alle geregistreerde mantelzorgers in onze gemeente een uitnodiging om het compliment in ontvangst te komen nemen.

Waar kun je terecht?
Wil je eens met iemand praten? Kom gerust bij ons langs, bel 0164 672 049, optie 1 of mail naar Lenny Winkel-van Kaam (l.winkel@bwiwoensdrecht.nl) of naar Marga Esser (m.esser@bwiwoensdrecht.nl), zij helpen je graag verder.