Steunpunt Mantelzorg

Wat is mantelzorg eigenlijk?

Veel mensen zorgen voor een familielid, een vriend of kennis. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. We vinden het vaak heel gewoon om voor mensen uit onze omgeving te zorgen en doen het uit liefde. Veel mensen vinden zichzelf ook geen mantelzorger. Maar wat is mantelzorg dan precies? Wij zeggen: “Mantelzorg is niet-professionele zorg die geboden wordt aan een persoon in de omgeving gedurende een langere periode.”

Je bent mantelzorger als je voor een langere tijd, onbetaald voor een zieke of gehandicapte vriend of familielid zorgt. Misschien help je bij het huishouden, steun je iemand door naar hem/haar te luisteren of help je met verzorgen. Doe jij dit? Dan ben je één van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland.
Mantelzorgers kiezen er niet bewust voor om te gaan zorgen: het overkomt je omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag voor iemand en kunnen hier niet zomaar mee stoppen.

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg is er voor álle mantelzorgers, van elke leeftijd of herkomst.

Je kunt bij ons terecht voor:

  • emotionele ondersteuning
  • informatie en advies
  • praktische hulp
  • contact met andere mantelzorgers
  • cursussen
  • mantelzorgbijeenkomsten

Ben jij een jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis iemand gehandicapt, lang ziek, verslaafd, in de war of depressief? Maak jij je daarover vaak zorgen? Moet je thuis meehelpen, omdat je moeder vaak somber is? Of zorg je vaak voor zieke broertje of zusje? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger.

Soms kun je wel wat hulp of meer informatie gebruiken
Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel zijn. Het is ook heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maar hoe doe je dat dan? Kijk voor meer informatie op de website van MantelzorgNL, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste.

Mantelzorgcompliment
Gemeente Woensdrecht heeft aandacht voor haar mantelzorgers. Eén keer per jaar stellen zij een aardigheidje beschikbaar voor de mantelzorgers in de gemeente. Om in aanmerking te komen voor dit mantelzorgcompliment, moet je bij BWI aangemeld zijn als mantelzorger en langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week voor een naaste zorgen.
Als je bij BWI bekend staat als mantelzorger in onze gemeente, krijg je een uitnodiging om het compliment in ontvangst te nemen.

Waar kun je terecht?
Wil je eens met iemand praten? Kom gerust bij ons langs, bel 0164 672 049 of mail naar Lenny Winkel-van Kaam (l.winkel@bwiwoensdrecht.nl) of naar Marga Esser (m.esser@bwiwoensdrecht.nl), zij helpen je graag verder.